Modlitební kampaň - Izajáš 62

Církve, skupiny i jednotlivci po celém světě se každý měsíc připojují k modlitbám za Izrael, a to na základě příkazu, který nalézáme v 62. kap. Izajáše:

Na tvých hradbách, Jeruzaléme, jsem ustanovil strážce, 

po celý den i celou noc nikdy nebudou zticha.

Vy, kteří připomínáte Hospodina, nedopřávejte si klidu.

Ani jemu nedopřejte klidu, dokud Jeruzalém neupevní

a dokud ho neučiní na zemi slavným.

Zveme vás, aby jste se připojili k tomuto celosvětovému hnutí modlitby. Každý měsíc dáváme k dispozici modlitební témata, za která se můžete modlit společně i jednotlivě. Pokud můžete, připojte se k nám prosím v modlitbách každou první středu v měsíci, kdy znějí celým světem naše přímluvné modlitby. Témata k modlitbám pravidelně zveřejňujeme na těchto stránkách.
 

 

 

Modlitební dopis na květen 2024

Slyšte mě, kdo usilujete o spravedlnost, kdo hledáte Hospodina. Pohleďte na skálu, z níž jste vytesáni, na hlubokou jámu, z níž jste vykopáni. Pohleďte na Abrahama, svého otce, a na Sáru, která vás v bolestech porodila. Jeho jediného jsem povolal, požehnal jsem mu a rozmnožil jsem ho“. (Iz 51,1–2)

Drazí spolumodlitebníci,

v této době války a krize v Izraeli a celém regionu občas můžeme propadat pocitu marnosti z toho, že Bůh na naše modlitby neodpovídá dost rychle, nebo způsobem, který bychom si přáli. Pán nám na tyto pocity dává lék skrze proroka Izajáše, jenž říká, že ti, kteří „hledají Hospodina“ a „usilují o spravedlnost,“ by měli stále „hledět na Abraháma, svého otce… jeho jediného jsem povolal…“ (Iz 51, 1–2) Pohled na Abrahámův život nás může povzbudit ve víře a modlitebním životě, jelikož jeho příběh obsahuje mnoho pro nás cenných poučení, včetně toho, jak věřit a modlit se za Izrael. Pozoruhodné jsou Abrahámovy důvěrné rozhovory s Pánem, pro které byl nazván „Boží přítel“. (Jk 2,23)

Úžasné je prohlášení, že Hospodin Abraháma „jediného vyvolil“. Tím je myšleno, že Abrahám byl prvním člověkem, kterého Bůh povolal, aby provedl Jeho plán spásy. I po Potopě v Noemově době bylo lidstvo stále ztraceno a nehledalo Hospodina, nebo dokonce nevědělo, jak Jej najít (viz Ř 3,9–12). Proto se Pán rozhodl lidstvo spasit. Vložil do Abraháma velké sliby: že mu požehná, že jej rozmnoží, aby z něj učinil velký národ, dokonce otce národů, že mu dá zemi, a co je nejdůležitější ze všeho, že skrze něj „dojdou požehnání veškeré čeledi země“. (Gn 12,3) Tedy, že skrze Abraháma a jeho potomky nabídne Pán celému lidstvu, že jeho hříchy přikryje krví (Gn 28,14; Ž 32,1–2; Ř 4,1–8; Ga 3,16).

Byla tu však potíž – Abrahám byl už starý a neměl děti. Takže když Hospodin řekl Abrahámovi: „Abrame, já jsem tvůj štít, tvá přehojná odměna“ (Gn 15,1), Abrahám odpověděl: „Panovníku Hospodine, co mi chceš dát? Jsem stále bezdětný.” (v. 2) Velmi odvážná odpověď Pánu od muže, jehož tělo bylo skutečně příliš staré na to, aby zplodilo děti (Ř 4,19). Přesto Bůh Abrahámovi řekl, aby vzhlédl k bezpočtu hvězd na nebi a řekl: „Tak tomu bude s tvými potomky.“ Bible říká, že v tomto okamžiku důvěrného a upřímného rozhovoru se svým Stvořitelem Abrahám „Hospodinovi uvěřil a on mu to připočetl jako spravedlnost“. (Gn 15,6)

Abraháma, podobně jako nás, přemohla netrpělivost, a snažil se slib naplnit vlastními silami, tím, že zplodil dítě s Hagar. Ale nakonec se mu se Sárou narodil Izák – slíbený potomek. A apoštol Pavel svědčí, že Abrahám „nepropadl pochybnosti o Božím zaslíbení, ale posílen vírou vzdal čest Bohu v pevné jistotě.“ (Ř 4,20)

Mohli bychom mluvit o Abrahámově přímluvě za Sodomu v 19. kapitole Genesis, nebo o jeho mnoha jiných rozhovorech s Pánem, z nichž některé proběhly dokonce tváří v tvář. Tyto důvěrné, závažné rozhovory s Hospodinem zakládaly modlitební život Otce víry, a on vždycky v pravý čas dostal odpověď. „Tak z jednoho muže, a to už starce, vzešlo tolik potomků, ‚jako bezpočtu je hvězd na nebi a jako je písku na mořském břehu‘.“ (Žd 11,12)

Vzhlížejme k Abrahámovi pro povzbuzení a inspiraci a v modlitbách za Izrael, a také v trpělivosti, než získáme, co Hospodin tomuto národu pro naši dobu slíbil!

Požehnání z Jeruzaléma!

David Parsons
viceprezident a hlavní mluvčí
Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém

                                                           MODLITEBNÍ BODY
                                                           na květen 2024

Příští den modliteb a postu v rámci naší celosvětové modlitební kampaně Izajáš 62 bude ve středu 1. května 2024. Také se prosím přidejte k našemu každodennímu celosvětovému modlitebnímu shromáždění každý den v 16:00 (izraelského času) k modlitbě za izraelský národ v době války. Více informací najdete na stránce: on.icej.org/ICEJGlobalPrayer. Rovněž se s námi můžete spojit na stránce: prayer@icej.org

MODLITBA ZA IZRAEL

 

  1. Děkujte Pánu, že se Izraeli a jeho spojencům podařilo zmařit nedávný masivní raketový a dronový útok, který Írán podnikl přímo na židovský stát. Modlete se, aby Hospodin nadále stál na stráži nad Izraelem, jak řekl Abrahámovi: „Jsem tvůj štít!“ (Gn 15,1) Připomínejte Pánovi v modlitbách slib, že při ochraně Izraele „nedříme, ani nespí“ a že „bdí nad svým slovem, aby se uskutečnilo“. (Ž 121,4; Jr 1,11-12)
  2. Modlete se, aby světoví představitelé přestali s nekonečnou nespravedlivou kritikou Izraele, který se pokouší zneškodnit džihádistické teroristické milice, jež 7. října židovský národ surově napadly. Modlete se, aby místo toho mezinárodní komunita konečně začala ze současné války v Gaze vinit Hamás a jeho sponzory v Íránu a Kataru. Modlete se, aby lidé po celém světě více soucítili s šokem a bolestí, kterou Izrael trpí v posledních sedmi měsících, a aby měli větší pochopení pro odhodlání reagovat zničením Hamásu. Modlete se, aby národy konečně uviděly, že Hamás má pouze zlé záměry vůči židovskému státu a národu, a dokonce i vůči vlastnímu palestinskému lidu. A modlete se, aby si národy uvědomily a ocenily velké úsilí, které Izrael vkládá do snahy zachránit civilní životy v Gaze, což je v novodobé městské válce bezprecedentní.
  3. Modlete se, aby Izrael také dosáhl vítězství a ukončil velkou hrozbu, kterou představuje Íránem krytá teroristická milice Hizballáh v Libanonu. Modlete se, aby Hizballáh proti Izraeli nikdy nedokázal použít celý arsenál více než 300 000 raket a minometů. Modlete se, aby Hizballáh nikdy nebyl schopen spáchat takové krutosti vůči Izraeli jako Hamás 7. října. A modlete se, aby Hizballáh ztratil moc v Libanonu.
  4. Modlete se za bezpečný návrat více než 130 izraelských rukojmích stále držených v Gaze. Modlete se za jejich zdraví i za zdraví jejich blízkých, aby neztráceli naději, že se brzy vrátí domů. Modlete se, aby světoví vůdčí představitelé konečně zatlačili na Hamás a jeho sponzory Írán a Katar, aby propustili izraelské rukojmí.
  5. Modlete se za sílu, odvahu a nebeskou ochranu pro všechny izraelské vojáky, kteří brání svůj národ, aby jim Pán vždy byl štítem. (Ž 3,3)
  6. Modlete se, aby si izraelský národ zachoval jednotu nutnou k vítězství v této válce a aby spořádaně rozhodl, kdy uspořádat volby nové vlády. Modlete se, aby izraelští představitelé měli moudrost, milost a pokoru přiznat chyby, že v loňském říjnu nebyli připraveni na nepřátelský útok a za to, aby v pravém čase přistoupili na vyhlášení nových voleb. Modlete se, aby do té doby bez zaváhání pronásledovali nepřítele. Modlete se, aby Izraelci věřili především tomu, že to bude Pán, kdo jim přinese vítězství a pokoj. (Jb, 25,2; Ž 147,12–14)

Modlete se, aby se Palestinci a další arabské národy na Blízkém východě odvrátili od nenávisti a odmítání Izraele a konečně si zvolili mírové soužití s židovským státem a národem. Modlete se, aby svoje děti učili spíše míru než džihádu a mučednictví. Modlete se, aby se odvrátili od proklínání Izraele, které jen uvaluje kletbu na ně samé. (Gn 12,3)