Prohlášení České pobočky Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém k vlně teroristických útoků v Izraeli

Praha 18. 10. 2015

Současnou vlnu útoků proti Židům v Izraeli nelze nazvat jinak než jako projev barbarství. Útoky noži, sekerami a tyčemi, najíždění auty do chodců, vraždění rodičů před očima jejich dětí – to vše svědčí o chorobné krvežíznivosti, která je v palestinské společnosti rozšířena více, než jsme ochotni si přiznat.

Svědčí o tom dění na sociálních sítích. Na internetu kolují výzvy imámů k vraždění Židů i návody jak útok provést, aby měl co nejtěžší následky. Aktivisté například radí napustit před útokem nůž jedem nebo snažit se proříznout oběti krční tepnu, aby rychle vykrvácela.

Většina pachatelů je mladších 25 let, což znamená, že vyrostli v době, kdy plnou zodpovědnost za jejich výchovu a vzdělání již nese Palestinská autonomie. Po podpisu dohod s Izraelem v Oslu neudělali palestinští předáci nic pro to, aby připravili svůj lid na mír s Izraelem. Naopak, jsou přímo zodpovědní za atmosféru násilí, kterou vyvolávají šířením lživých zpráv. Stejně jako Jásir Arafat v roce 2000 uvedl do pohybu vlnu vraždění nepravdivým tvrzením, že je ohrožena mešita Al Aksa, i dnes použili palestinští představitelé stejnou klamavou informaci, která vždy spolehlivě mobilizuje arabskou veřejnost proti Izraeli. Předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás prohlásil tento týden v televizi: „Každá kapka krve prolitá za Jeruzalém je požehnaná a čistá, je to krev prolitá pro Alláha.“

Odsuzujeme toto zneužití náboženství pro rozdmýchávání nenávisti. Vyzýváme české ministerstvo zahraničních věcí, aby nedvojsmyslně odsoudilo násilí včetně pojmenování jeho skutečných příčin a požadovalo od palestinské strany vysvětlení. Mezinárodní společenství by mělo volat palestinské představitele k odpovědnosti a zdržet se kroků, které je v jejich nezodpovědné politice podporují.

Je smutné, že tváří v tvář této brutalitě jsme znovu svědky podivných praktik různých médií: porovnávání počtu mrtvých, které nerozlišuje mezi obětmi a pachateli, zaměňování příčiny a následku, vymýšlení vysvětlení, která omlouvají barbarské chování nebo bagatelizování ideologie nenávisti svědčí o nedostatku profesionality. Nenechejme si to líbit! Povzbuzujeme občany, kteří nejsou lhostejní, aby intervenovali v médiích, kdykoli jsou svědky takového zkresleného informování.

Dnes už není třeba nikoho přesvědčovat o tom, že události na Blízkém východě se přímo dotýkají i nás. Stejné brutální násilí a fanatismus, jemuž Izrael čelí už 67 let, dnes vyhání miliony lidí ze Sýrie, Iráku, Libye a Jemenu, a to takovým způsobem, že Evropa si toho už byla nucena všimnout. Proto musíme vyjádřit, že jsme s Izraelem v současné vlně teroru solidární. Jsme zkrátka s Izraelem na stejné lodi.