Novinky

První konference ICEJ Connection se blíží Ani chaos a nejistota uplynulých měsíců nezastavily přípravy naší první konference ICEJ Connection ve Slezsku v termínu 15. – 17. 10. 2020. Věříme, že v této době bude fyzické setkání možné. Proto česká a slovenská pobočka ICEJ srdečně zve křesťany z Česka, Slovenska a Polska na tuto akci, která je zamýšlena jako první ročník. Chceme založit tradici a zveme vás, abyste byli u toho. Naším cílem je, aby se česká, slovenská a polská církev dozvídala z první ruky o velkých věcech, které Bůh dělá ve světě, a zvláště v Izraeli a na Blízkém východě, a aby se také do tohoto díla aktivně zapojila.  

První konference ICEJ Connection se blíží

Více informací

Bible bez Izraele

Nový dánský překlad Bible vynechává mnoho odkazů na Izrael

Dánská biblická společnost představila nový překlad Bible, který na mnoha místech vynechává slovo „Izrael“ nebo je nahrazuje jinými výrazy. Projekt „Bible 2020“ není oficiálním překladem (v Dánsku jsou překlady Bible doporučené pro používání při bohoslužbách schvalovány královnou, což se v tomto případě nestalo) a je určen pro moderního nepoučeného čtenáře. 

Více informací

Nová izraelská vláda a rébus anexe

David Parsons

Po třech předčasných izraelských volbách a 17 měsících trvání politické patové situace si většina Izraelců oddechla, když se premiér Benjamin Netanjahu a jeho politický soupeř Benny Ganc nakonec shodli na vytvoření nové koaliční vlády. Koaliční smlouva se zakládá na dohodě o vystřídání těchto předsedů hlavních stran v čele vlády, a třebaže stále existuje mnoho překážek, které je třeba překonat, než vláda bude moci složit přísahu, zablokování izraelské politiky se zdá být tímto ujednáním ukončeno.

Více informací

Česká zahraniční politika vůči Izraeli

Dopis tří a reakce na něj

„V polistopadových dějinách české diplomacie lze stěží najít případ, kdy hned tři ministři zahraničí (současný a dva bývalí) reprezentující strany vládní koalice i opozice najdou společnou vůli pro sepsání názorového stanoviska a další tři bývalí ministři zahraničí společně s bývalým premiérem, reprezentující opět koaliční i opoziční strany, jim společně oponují.“

Tento citát z dopisu tří bývalých velvyslanců v Izraeli dokládá neobvyklý úkaz, který koncem května rozbouřil českou mediální scénu: předmětem široce komentované debaty se stala naše zahraniční politika vůči Izraeli. Popudem k tomu byl otevřený dopis, který zveřejnili v Právu tři ministři zahraničí – současný Tomáš Petříček (ČSSD) a dva bývalí: Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Více informací

Saúdská televize poslem změn

Saúdské seriály vysílané o ramadánu svědčí o posunu v tamní společnosti

Arabské televize mají o ramadánu žně. Každý rok se na tuto sezónu pečlivě připravují a produkují seriály, které jsou očekávány s velkým zájmem a mají vysokou sledovanost.

Více informací

Stanovisko ICEJ k rozšíření izraelské suverenity v Judsku a Samaří

Poté, co byla v Izraeli konečně utvořena nová vláda, rozběhla se doma i v zahraničí naplno debata o tom, zda by měl Izrael za podmínek stanových Trumpovým mírovým plánem „anektovat“ části území Judska a Samaří.

Více informací

Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií?

Článek zveřejněný v Právu dne 23. května 2020 pod názvem “Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií?“, pod který se podepsali dva bývalí ministři zahraničí spolu s tím současným, vzbuzuje mnohé otazníky.

Více informací

Otevřený dopis ICEJ Dánské biblické společnosti

V reakci na uveřejnění nového dánského překladu Bible, který na většině míst vynechává slovo „Izrael“, zaslalo Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém otevřený dopis generální tajemnici Dánské biblické společnosti paní Birgitte Stoklund Larsen.

Více informací
„Letos nemůžeme plakat spolu, letos se nemůžeme dívat jeden druhému do očí,“ řekl izraelský prezident na akci Memorial Day v Jeruzalémě, kvůli koronové pandemii téměř bez diváků.

Memorial Day v Jeruzalémě

Více informací
15:00 Živě z Pinkasovy synagogy TV Noe, fb.me/vsichnijsmelidi

KULTUROU PROTI ANTISEMITISMU

Více informací