Novinky

Trumpova dohoda století Po „parametrech“ Billa Clintona a „silniční mapě“ George W. Bushe položil Donald Trump 28. ledna 2020 ve své „dohodě století“ jako třetí americký prezident na stůl svůj návrh řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Je to rozhodně nejpodrobnější návrh řešení, který poprvé obsahuje i mapu. Kdo si dělal starosti o dvoustátní řešení nebo se obával, že Trumpova „dohoda století“ znemožní izraelsko-palestinská jednání, může být klidný. Jak se zdá, nevidí ani Trump, ani Netanjahu k dvoustátnímu řešení žádnou alternativu. A Trumpovy představy, které Netanjahu tak nadšeně uvítal, nejsou bez přímých jednání s Palestinci proveditelné.

Trumpova dohoda století

Více informací
Historická návštěva muslimských vůdců v Auschwitz Několik dnů před 75. výročím osvobození nacistického tábora Auschwitz-Birkenau se na místo tohoto vyhlazovacího tábora vypravila skupina 25 vrcholných muslimských kleriků Světové muslimské ligy vedená generálním tajemníkem Mohammadem Al-'Issou. Tato návštěva byla bezprecedentní, neboť tábor poprvé navštívila vysoká muslimská delegace, a navíc se konala ve spolupráci se zástupci Amerického židovského výboru. Návštěva spolu s Al-'Issovými výroky odsuzujícími holocaust pak vyvolaly v arabském a islámském světě řadu reakcí.

Historická návštěva muslimských vůdců v Auschwitz

Více informací
Aktuální dopis od předsedy ICEJ v Jeruzalémě  - Dr.Jurgena Bühlera Začátkem měsíce jsem se vracel z Německa do Izraele. Deníky v obou zemích byly v té době plné článků o koronaviru a jeho dopadu na společnost, zdravotnictví, globální ekonomiku a mezinárodní cestovní ruch. 

Koronavirus – perspektiva z Jeruzaléma

Více informací
Tyto volby ukázaly, že Izraelcům víc záleží na myšlenkách a činech a že nejsou tolik ovlivněni prázdnými slogany a šokujícími tvrzeními, jak si asi někteří politici představovali.

Je Netanjahuovo významné vítězství dostatečné?

Více informací
161 zemí má nyní diplomatické vztahy s Izraelem, což je nejvyšší počet, jaký kdy židovský stát měl. Společenství národů se čím dál méně zajímá o palestinské námitky a více o to, co může Izrael nabídnout.

Vane v OSN vítr změny?

Více informací
Stálé a trvalé palestinské odmítání jakékoliv a všech mírových iniciativ s Izraelem, nejnověji „Dohody století“, zpochybňuje závazek palestinského vedení nejen k míru, ale i k samotnému blahobytu a bezpečnosti palestinského lidu.

Stručná historie palestinského „odmítačství“

Více informací
Festival Přátelství – Chaverut ve Valašském Meziříčí,  začíná již tuto neděli 16. února 15:30 vernisáží a v 16:00 přednáškou s debatou izraelského Araba (křesťana) a Žida (rabína): ‚Je možné soužití v jednom státě i na Blízkém východě?‘ – všichni jste srdečně zváni.

Chaverut

Více informací
Jen ti nejzarytější přesvědčenci, jako já, tato židovská města někdy viděli. Byl jsem tu několikrát. A varuji tedy Izrael: nezmrazujte výstavbu a neopouštějte tato společenství!

Opustí Izrael kvůli „mírovému plánu“ své nejstatečnější Židy?

Více informací
ICEJ vítá Trumpův mírový plán, ale varuje před dělením země Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ) reaguje na zveřejnění dlouho očekávané mírové iniciativy amerického prezidenta Donalda Trumpa. ICEJ oceňuje úsilí, které prezident Trump v posledních letech věnuje snaze napomoci trvalému míru mezi Izraelem a Palestinci; současně nabádá izraelský lid k opatrnosti před souhlasem s trvalým rozdělením země, která jim byla zaslíbena.

ICEJ vítá Trumpův mírový plán

Více informací
Vážení přátelé, srdečně Vás zveme na akci IZRAEL A MY, která se koná v neděli 19.ledna 2020 v 15:00 v KC Svratka, Veslařská 56, Brno - Jundrov.

Izrael a my Brno

Více informací