Novinky

ŠOA v Českém rozhlase Vltava 2016

Lednové výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi připomene jako každoročně i Český rozhlas Vltava. Stálý cyklus Synagogy Čech, Moravy a Slezska, jehož premiéry vysíláme vždy kolem 27. 1., jsme po 10. pořadu museli na rok přerušit. Pokračování plánujeme opět od ledna 2017. Věřím však, že následující dva pořady si v lednu 2016 své posluchače také najdou...

Více informací
Jak Izrael soucítí s Francií? Francouzský velvyslanec v Izraeli Patrick Maisonnave je viditelně dojat. „Obdrželi jsme nesčetné projevy soustrasti. Tisíce lidí vyšly do ulic dát najevo svou solidaritu. Díky, pane premiére,“ obrací se přímo k Benjaminu Netanjahuovi, „že jste ve své zemi spustili vlajky na půl žerdi.“

Už jim to konečně došlo?

Více informací
V reakci na eskalující násilí v Izraeli se v krátkém sledu po sobě uskutečnily tři veřejné demonstrace v Praze, Brně i Bratislavě.

Praha, Brno i Bratislava pro Izrael

Více informací

Intifáda, nebo vlna teroru?

Devatenáctiletý student práv Muhammad Halábí zveřejnil na Facebooku: „Začala třetí intifáda.“ O pár hodin později probodl ve Starém městě dva rabíny. Zranil jednu ženu a pistolí jedné ze svých obětí střelil do nohy její miminko. Poté zneškodnili jeho.

Více informací

ICEJ ČR vítá usnesení PS Parlamentu ČR

ICEJ ČR vítá usnesení PS PČR k problematice označování židovského zboží, které chce zavést Evropská komise. Tento jasný hlas podpořený všemi demokratickými parlamentními stranami právem připomíná Evropské komisi, aby dbala klíčových hodnot Evropské unie, jako je zákaz diskriminace, podpora volného obchodu a respektování dohod uzavřených pod patronací EU.

Více informací

ICEJ vyjadřuje vážné obavy z předpisů EU o označování židovského zbožÍ

Zpolitizované předpisy narušují ekonomickou koexistenci mezi Izraelci a Palestinci a poškodí pracující Palestince

Více informací

Prohlášení České pobočky ICEJ k vlně teroristických útoků v Izraeli

Prohlášení České pobočky Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém k vlně teroristických útoků v Izraeli Více informací

Židovský terorismus

Kdo jsou pachatelé nedávných útoků na křesťany a muslimy? V létě došlo v Izraeli k řadě útoků na Palestince, křesťanská svatá místa a homosexuály. Zdá se, že všechny jsou dílem určitého druhu židovských náboženských extremistů.

Více informací

Modlitební most do Turecka

V létě jsme v centrále ICEJ v Jeruzalémě přivítali mimořádné hosty z Turecka: jednoho z významných pastorů a starostu jednoho z největších tureckých měst s bohatým historickým dědictvím. Z důvodu jejich ochrany nezveřejňujeme jejich jména. Tito dva průkopníci přijeli do Izraele budovat mosty a také získat modlitební podporu pro svou humanitární práci s menšinami v Turecku a s uprchlíky ze Sýrie.

Více informací

Drúzové a židé jako partneři

Z celkového počtu 1,5 milionu drúzů jich dnes žije asi 120 tisíc v Izraeli, další se vyskytují v Libanonu a Sýrii. Patří k nejstarším náboženským a etnickým skupinám na Blízkém východě a jsou proslulí statečností v boji, loajalitou, vysokou sociální soudržností a specifickou vírou, kterou praktikují spíše potajmu.

Více informací