Novinky

Před sto lety byla podepsána tzv. Sykesova-Picotova dohoda. Francie a Anglie jako koloniální mocnosti si po první světové válce jejím prostřednictvím mezi sebou rozdělily Blízký východ a natrvalo Orient poznamenaly. Avšak státní uspořádání zanesené do mapy rukou západních diplomatů se dnes pod tlakem „arabského jara“ hroutí.

Sto let od uzavření Sykesovy-Picotovy dohody

Více informací
Chalid Abu Toama: Izrael jako židovský stát zůstává pro palestinskou společnost nepřijatelný. Tento postoj vychází z nejvyšších vrstev a je neustále komunikován prezidentem Palestinské autonomie (PA) Mahmúdem Abbásem.

Palestinci nejsou ochotni akceptovat židovský stát

Více informací

„Všechno jde, když se chce“

Přežili holocaust a dnes nám dodávají optimismu... Třináctého ročníku akce „Kulturou proti antisemitismu“ se v neděli 17. dubna 2016 v Praze navzdory nepříznivému počasí zúčastnilo více než 500 občanů všech generací, mezi nimiž nechyběli pamětníci holocaustu i desítky mladých Čechů a Němců.

Více informací

Ezdráš - soutěž dvojic ve znalostech Bible

Místní soutěž ve znalostech Bible pod názvem Ezdráš se uskuteční dne 10. dubna 2016 v Havířově (viz příloha).

Více informací
Když se na podzim loňského roku Rusko zapojilo do vojenských akcí v Sýrii, mnozí byli překvapeni. A překvapení se v hlavních městech Západu dále stupňuje, zatímco je stále jasnější, že pouhá ochrana režimu svého chráněnce Bašára Assada není jediným cílem Putinovy intervence. Ruská letadla bombardují hlavně umírněnou prozápadní opozici a bez jakéhokoli ohledu na civilní oběti útočí na syrská města, což pravděpodobně ještě posílí uprchlickou vlnu směřující do Evropy a všechny tlaky, kterým jsou v této souvislosti státy EU vystaveny.

Ruský gambit

Více informací
Když v roce 2011 začala v arabském světě vlna revolucí, pro kterou se vžil název „arabské jaro“, nikdo nečekal na Blízkém východě takové změny, jakých jsme nyní svědky. Všeobecně vzato není těžké revoluci začít: najít dost lidí nespokojených se současnou situací není problém, zvláště v tomto regionu. Když začalo povstání v Sýrii, lidé tušili, že konflikt jen tak hned neskončí.

Dálnice I 19

Více informací
V minulém čísle Slova z Jeruzaléma jsme informovali o dokumentu Evropské komise (EK) doporučujícím členským státům, aby zavedly zvláštní označení pro zboží vyrobené na sporném území tzv. Západního břehu, pokud jsou jeho výrobci Židé. 

Pomůže označování židovského zboží míru na Blízkém východě?

Více informací
Palestinský intelektuál kritizuje neproduktivní politiku svých vůdců Počátkem roku odhalili Izraelci rozsáhlou síť teroristů Hamásu na Západním břehu, tedy na území ovládaném Palestinskou samosprávou. 25 členů skupiny bylo zatčeno, většinou studentů univerzity Al-Quds v Abu Dis. Tito lidé nejsou zoufalci, neúspěšní a frustrovaní mladíci. Jsou to nejlepší mozky budoucí palestinské inteligence.

Palestinci musí uznat, že Židé odsud neodejdou

Více informací

Kulturou proti antisemitismu

Pochod vyjde z náměstí Franze Kafky, projde ulicemi Josefova a zastaví se na Palachově náměstí, kde se uskuteční pietní vzpomínka na oběti šoa.

Více informací

Pozvánka na Pochod po stopách hrdinů 2016

Vážení přátelé, máme za sebou první dva ročníky memoriálu věnovaného Rudolfu Vrbovi a Alfrédu Wetzlerovi, kteří riskovali životy, aby se pokusili zachránit maďarské Židy před jistou smrtí. Jejich útěk z Auschwitzu a Report, který následně sepsali v Žilině, má v dějinách holocaustu zcela zásadní význam.

Více informací