Novinky

Stovky občanů se shromáždily na Václavském náměstí v Praze, aby protestovaly proti tomu, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) rozhodlo, aby ve školním atlase byl v rozporu se skutečností za hlavní město Izraele místo Jeruzaléma označen Tel Aviv.

Občané podpořili Jeruzalém jako hlavní město Izraele

Více informací
Izrael má v jednom ohledu ve světě výlučné postavení – mezinárodní společenství v čele s OSN a Evropskou unií mu už desítky let nařizuje, co má dělat a především nedělat. Nemá stavět bezpečnostní zeď mezi svým a palestinským územím, která chrání Izraelce před teroristickými útoky a snížila jejich výskyt o víc než 90 procent. Nemá bourat nezákonná obydlí Evropské unie pro Palestince na Západním břehu, přestože nemají stavební povolení, které vyžaduje výstavba ve všech ostatních zemích světa.  

Gita Zbavitelová: České ministerstvo školství zakázalo školám používat atlas – na žádost Palestinců

Více informací
Podle zpráv z tisku se Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) podvolilo stížnosti instituce zastupující neexistující stát „Palestina“, která v Praze vznikla z vůle někdejších komunistických vládců a setrvačností zde sídlí dodnes. Jejím představitelům se nelíbilo, že ve školním atlase byl za hlavní město Izraele označen Jeruzalém, a požadují, aby jako hlavní město figuroval Tel Aviv.

Ke sporu o školní atlas

Více informací
Premiér Bohuslav Sobotka se společně s dalšími členy vlády zúčastnil v neděli 22. května 2016 v Jeruzalémě čtvrtých Mezivládních konzultací mezi Českou republikou a Státem Izrael. Předseda vlády se setkal ministerským předsedou Státu Izrael Benjaminem Netanjahuem, prezidentem Izraele Reuvenem Rivlinem a také předsedou Knesetu Juli-Joelem Edelsteinem.

Společné jednání české a izraelské vlády

Více informací
Biblická proroctví se naplňují. Koncem 70. let se malá etnická skupina v severovýchodní Indii rozhodla hledat své kořeny a původ svých dávných tradic. Výsledkem byl objev jejich vazby na Izrael. V době perské vlády jejich předkové putovali po hedvábné stezce přes dnešní Afghánistán, Tibet a Čínu, až se nakonec usadili v Indii. Tato skupina se nazývá Bnei Menaše (synové Manassesovi) a dnes se považuje za část ztracených deseti izraelských kmenů, které byly vystěhovány ze severního Izraele Asyřany v 8. století př. n. l.

Alija

Více informací
V dnešní době jsme svědky jednoho z největších zázraků v moderní historii. Po více než dvou tisíciletích se Židé vracejí do Izraele, a to každý rok ve stále se zvyšujících počtech. Nikdy předtím v lidských dějinách se nestalo, že by se národ rozptýlený po staletí do všech koutů světa vrátil do své starodávné domoviny a znovu v ní vybudoval nezávislý stát. Přesně to se dnes děje v Izraeli. 

Zázrak dnešních dnů

Více informací
Česká pobočka ICEJ zve všechny své členy a příznivce, kteří mají zájem dozvědět se novinky a aktivně se zapojit do naší činnosti, na tradiční podzimní pracovní setkání pod názvem Konference modliteb a vyslání. Uskuteční se ve středu 28. 9. 2016 od 10 - 16 hodin v sále Křesťanských společenství Na Žertvách 23 v Praze 8 (stanice metra B Palmovka).

Konference modliteb a vyslání

Více informací
Vztahy mezi Izraelem a Egyptem dosáhly v posledních dvou letech dosud nevídané úrovně vzájemného porozumění a spolupráce, zejména v bezpečnostních otázkách. Izrael v tomto kontextu dovolil Egyptu zvýšit počet svých vojáků a těžkých zbraní na Sinajském poloostrově nad hodnoty povolené v mírové smlouvě, takže egyptské stíhačky F-16 a helikoptéry Apache nyní bojují proti džihádistům v oblastech na dohled od izraelské hranice. Obe země také sdílejí negativní pohled na chování Hamásu, na snahu Turecka posílit svou regionální roli i na mocenské ambice Íránu v oblasti.

Izrael a Egypt: spojenci i soupeři

Více informací
Také letos se uskutečnil tradiční Pochod živých z Osvětimi do Birkenau, jehož se zúčastnilo na 10 tisíc mladých lidí z celého světa, 40 procent z nich nežidovského původu. Pochod byl založen v roce 1988 s cílem podpořit vzdělávání o holocaustu a dát studentům příležitost získat návštěvou autentických míst emocionální zkušenost, která má potenciál proměnit jejich uvažování. Zveřejňujeme reflexi jednoho z letošních účastníků, známého amerického právníka a spisovatele Alana Dershowitze.

Pochod živých žije

Více informací
Alan Baker: Výkonná rada organizace Spojených národů pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO) přijala v dubnu na návrh Alžírska, Egypta, Libanonu, Maroka, Ománu a Súdánu rozhodnutí nazvané „okupovaná Palestina“.

UNESCO páchá sebevraždu

Více informací