Novinky

Odhalení pamětní desky Nicholasi Wintonovi a Thomasi Graumannovi v Brně

V sobotu 15. října 2016 byla v Brně slavnostně odhalena pamětní deska siru Nicholasi Wintonovi, proslulému zachránci 669 židovských dětí z okupovaného Československa. Autoři desky spolu s ním připomněli i jedno ze zachráněných dětí, jímž je brněnský rodák, americký evangelický misionář Thomas Graumann (tehdy dítě číslo 652 na Wintonově seznamu). Nová deska je instalována v průčelí Graumannova rodného domu na Palackého třídě 908/119 v brněnské městské části Královo Pole. Hlavní zásluhu na vzniku desky má spolek OROT Brno spolu s brněnskou židovskou obcí a vznik desky podpořila také královopolská radnice.

Více informací

Muslimové sami dříve uznávali židovské vazby k Jeruzalému

Z nápisů v Omarově mešitě u Hebronu, které pocházejí z 9. – 10. století, vyplývá, že před staletími muslimové uznávali souvislost mezi Skalním dómem a biblickým židovským Chrámem. Tyto nápisy, které byly nedávno vědecky zkoumány, dokládají, že až do poloviny 20. století považoval muslimský svět Skalní dóm, známou stavbu se zlatou kupolí na Chrámové hoře v centru Jeruzaléma, za následníka dvou židovských chrámů, které na tomto místě stávaly.

Více informací

Etiopští Židé na cestě ke svobodě

Počátkem října přicestovalo do Izraele prvních 63 etiopských Židů z již ohlášené poslední vlny, která by měla umožnit aliju všem zbývajícím členům této starobylé komunity, kteří ještě v Etiopii zůstávají. Přijeli právě včas, aby mohli v Izraeli prožít svátek stánků (sukót). Díky podpoře ICEJ se mohli konečně setkat se svými příbuznými, kteří se do Izraele odstěhovali už v dřívějších letech.

Více informací

Kdo má právo na Jeruzalém?

Pokud jde o izraelské hlavní město, kanadský expert na mezinárodní právo má jasno. Existuje nějaká jednoduchá odpověď na otázku, kdo má právní nárok na Jeruzalém? Dr. Jacques Gauthier, kanadský právník specializující se na mezinárodní právo, říká, že jednoznačně ano: podle něj hypotetický, 100% objektivní soud, který by se zabýval pouze právně relevantními fakty a nebral v úvahu politické názory, by musel jednoznačně dojít k závěru, že výhradní právo na Jeruzalém má Izrael.

Více informací

Izrael není žádný „okupant“

Mezinárodní právo definuje „okupaci“ jako situaci, kdy jeden stát obsadil území jiného suverénního státu. V případě Izraele to neplatí: Izrael neokupuje žádné cizí území suverénního státu. Izrael vstoupil na území označované jako Západní břeh v roce 1967 a převzal jeho správu od Jordánska, které zde nikdy nebylo považováno za právoplatného suveréna.

Více informací

Příběh Gerty Vrbové

Gerta Sidonová prežila niekoľko útekov pred fašistami, nakoniec utiekla aj po vojne do Anglicka. „Spomienky ma nútia, aby som ich zapísala, pretože inak by nenávratne zmizli. Som to dlžná ľuďom, ktorí holokaust neprežili, ale i tým, ktorí z mojich zážitkov môžu čerpať poučenie.“

Více informací
David Parsons V minulém čísle Slova z Jeruzaléma jsme informovali o tom, jak se jedna africká země za druhou otevírá kontaktům s Izraelem. Možná to byl jeden z důvodů, proč letos na tradičním podzimním zasedání Valného shromáždění OSN byl izraelský premiér Benjamin Netanjahu tak optimistický. Prohlásil dokonce, že „Izrael má v OSN světlou budoucnost“. Tato světová organizace je známa tím, že již po desetiletí na Izrael neustále útočí, ale Izrael má nyní dobré důvody očekávat, že se to začíná měnit. Netanjahuovy zkušenosti z nedávné návštěvy Afriky byly skutečně povzbuzující: byl vřele uvítán nejen řadou státních představitelů, ale také zástupy přátelských lidí.

Afrika se otevírá Izraeli

Více informací
Když nejvyšší představitelé německých církví navštívili v Jeruzalémě Chrámovou horu, nečinilo jim zřejmě žádné potíže splnit přání svých muslimských hostitelů a skrýt kříže, které jinak nosí viditelně na hrudi. Reinhard Marx, předseda německé konference katolických biskupů, a Heinrich Bedford-Strohm, předseda rady německé evangelické církve, se poté ještě nechali vyfotografovat společně s šejchem Omarem Awadallahem Kiswanim před zlatou kupolí Skalního dómu. Návštěva obou nejvyšších zástupů největších německých církví se konala v předposledním říjnovém týdnu, kdy židovský národ slavil svátek stánků.

Skrývané kříže a mlčící UNESCO

Více informací
Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu UNESCO přijala v říjnu na návrh arabských zemí dvě rezoluce, kterými se flagrantně zpronevěřuje svému poslání a sama sebe degraduje na nástroj propagandistické války proti Židům. Je to projev stejné koordinované kampaně, s níž jsme se v Česku setkali jen o pár týdnů dříve ve sporu o označení Jeruzaléma jako hlavního města Izraele v českých školních atlasech.

Propaganda ovládla UNESCO

Více informací

ICEJ pomáhá obětem požárů - aktualizace

Izraeli se v posledních dnech podařilo s pomocí sousedních i vzdálenějších států dostat sérii požárů pod kontrolu. Pro stovky rodin, které zůstaly bez přístřeší, však právě nyní začíná hlavní trauma. Musí se vypořádat s tím, že ztratili domov a často veškerý majetek.

Více informací