Festival  חֲבֵרוּת Chaverut – přátelství

Festival Chaverut je jubilejní událostí, konající se v Městě Valašské Meziříčí, která oslavuje židovství, judaismus a podporu státu Izrael. Organizátory jsou Město Valašské Meziříčí a Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ), křesťanská iniciativa pro Izrael. V roce 2023 oslavíme 20. výročí festivalu Chaverut.

Historie festivalu sahá do roku 2006, kdy byl poprvé uspořádán. Název "Chaverut" znamená "přátelství" a byl navržen tehdejším izraelským velvyslancem Arie Arazi, velkým podporovatelem a přátelskou osobností. První ročníky festivalu zahrnovaly živý zpěv židovských písní v podání pěveckého sboru Adash a koncert doc. Tomáše Novotného.

Idea uspořádat akce zaměřené na Izrael v Městě Valašské Meziříčí však sahá ještě dál, až do roku 2005, kdy valašskomeziříčský sbor Církve adventistů sedmého dne uspořádal cyklus přednášek s názvem "Izrael a Valašsko." V té době začala spolupráce mezi ICEJ a místní radnicí, což položilo základy festivalu Chaverut.

Festival se skládá ze tří hlavních témat, která zahrnují aktuální situaci na Blízkém východě, židovské náboženství (judaismus) a různá témata spojená s hostem festivalu. V prvním tématu se zkoumají politické a bezpečnostní otázky v regionu Blízkého východu, s důrazem na vztahy mezi Izraelem a Palestinskou autonomií. Druhé téma představuje židovské náboženství a jeho význam v životě Židů i jeho vliv na formování etických hodnot. Třetí téma se mění podle konkrétního hosta a zahrnuje historické, vojenské, ekologické nebo turistické aspekty spojené s Izraelem a židovským národem.

Festival Chaverut také připomíná historické události a osudy místních občanů spojené s festivalem a židovskou komunitou ve Valašském Meziříčí. Jedním z příkladů je příběh Sinaje Adlera a jeho záchrany v koncentračním táboře Mauthausen díky pomoci místního občana. Další příběh se týká otce Ericha a syna Oto Dov Kulkových, kteří spolu s dalšími přeživšími napsali knihy o holocaustu. Tyto příběhy jsou prezentovány během festivalu a pomáhají oživit historii a paměť města.

Festival Chaverut přispívá k ekumenické spolupráci mezi křesťanskými církvemi ve Valašském Meziříčí a podporuje porozumění židovským kořenům křesťanské víry. Tato událost, která se stala součástí kulturního života města, zahrnuje také filmová a divadelní představení, koncerty a další společenské akce.

Festival Chaverut hraje významnou roli v udržení a propagaci kulturního dědictví, ekumenické spolupráci a porozumění mezi náboženskými komunitami ve Valašském Meziříčí a okolí.